Kaj so matične celice?

Matične celice so primitivne celice, ki so podobne prvim celicam, ki nastanejo ob združitvi spolnih celic ob spočetju. Njihova posebna lastnost je, da se lahko razvijejo v katerokoli od treh zarodnih plasti človeka. To pomeni, da lahko zamenjujejo stare, poškodovane celice tkiv in organov, kar jih dela zelo zanimive za medicino.

 

Specializacija

Posebna lastnost matičnih celic je spremenitev
v različne specializirane tipe celic

 

Reprodukcija

Matične celice se lahko samoobnavljajo
in replicirajo

 


Moč popkovnice

Otrok je ob rojstvu obdarovan z enkratno življensko polico – mladimi in potentnimi matičnimi celicami v popkovnični krvi in tkivu, ki jih v primeru hrambe lahko izkoristi kadarkoli v ž ivljenju za zdravljenje težkih boleznih. Zaradi posebnih bioloških in drugih značilnosti ima popkovnična kri v primerjavi s kostnim mozgom ali krvotvornimi matičnimi celicami iz periferne krvi lažjo in večjo dostopnost, ter manjše tveganje za prenos virusnih okužb, saj v popkovnični krvi praviloma ni virusov, ki se pogosto pojavljajo v kostnem mozgu odraslih in z manjšujejo uspeh presaditve. Manjše je tudi tveganje za nastanek bolezni presadka proti gostitelju (angl. graft vs. host disease – GvHD) po presaditvi. Hkrati v popkovnični krvi ni starostno pogojenih poškodb.

 

Neinvaziven odvzem

Odvzem popkovnične krvi in popkovnice je povsem neboleč in varen tako za mater kot za otroka, saj se opravi po porodu, ko je otrok rojen in popkovnica že prerezana.

 

Ne vsebuje starostnih poškodb

Matične celice iz popkovnice so ob odvzemu stare le 8 mesecev in zato ne vsebujejo starostno pogojenih poškodb.

 

Manjše tveganje virusnih okužb

V popkovnični krvi praviloma ni virusov, ki se pogosto pojavljajo v kostnem mozgu odraslih in zmanjšujejo uspeh presaditve.

 

Bogat vir tkivotvornih matičnih celic

To so matične celice, ki imajo zelo velik potencial v tkivnem inženirstvu in regenerativni medicini, saj lahko iz njih nastanejo različni celični tipi (npr. kost, maščobno tkivo, hrustanec, celice srčne mišice, itd.).

 

Manjše tveganje bolezni presadka

Manjše je tudi tveganje za nastanek bolezni presadka proti gostitelju (angl. graft vs. host disease) po zdravljenju.

 

Izreden potencial pomnoževanja

Novi pristopi za uporabo popkovnične krvi ter možnost pomnoževanja matičnih celic v laboratoriju odpirajo nove perspektive za tovrstni način zdravljenja tudi pri odraslih bolnikih.

Zakaj shraniti?


Želite brošuro z odgovori za starše?

Po emailu vam bomo poslali brošuro z odgovori na pogosta vprašanja.Soglašam, da Biobanka d.o.o., Prevale 9, 1236 Trzin, matična številka 2364956000, zbira in uporablja moje ime, telefonsko številko (če je dana) in elektronski naslov za namen neposrednega trženja svojih storitev preko:

Vaša privolitev za prejemanje tržnih sporočil družbe Biobanka d.o.o., bo pripeta k osebnim podatkom v sistemu za spletni marketing z veljavnostjo do preklica. Na vašo željo lahko podatke kadarkoli popravite, izbrišete in prekličete privolitev za komuniciranje, in sicer, preko povezav na koncu vsakega sporočila. Podrobna pojasnila o obdelavi vaših osebnih podatkov so navedena na naši spletni strani https://www.biobanka.si/zakonodajazakonodaja/varovanje-osebnih-podatkov/. Za vaša vprašanja nam pišite na info@biobanka.si.