Dragocene matične celice

Popkovnična kri je kri, ki ostane v popkovnici po rojstvu otroka in jo navadno skupaj s posteljico in popkovnico zavržemo. Vendar pa je popkovnična kri bogat vir matičnih celic, ki z deljenjem in dozorevanjem sodelujejo pri nadomeščanju starih in poškodovanih celic ter obnavljanju tkiv in organov.

 

Specializacija

Posebna lastnost matičnih celic je spremenitev
v različne specializirane tipe celic

 

Reprodukcija

Matične celice se lahko samoobnavljajo
in replicirajo

Matične celice iz popkovnične krvi se že uporabljajo pri zdravljenju različnih vrst raka, bolezni kostnega mozga, prirojenih motenj hemoglobina in metabolizma, prirojenih oblik imunske pomanjkljivosti in nekaterih oblikah dednih bolezni. Preučujejo pa se tudi možnosti zdravljenja diabetesa, multiple skleroze, cerebralne paralize, avtizma itd.


Moč popkovnice

Medtem ko popkovnična kri vsebuje predvsem krvotvorne matične celice, pa tkivo popkovnice vsebuje mezenhimske oz. tkivotvorne matične celice. Te pomagajo pri regeneraciji tkiv, poškodbi hrustanca, kosti, regeneraciji srčne mišice po infarktu, srčnem popuščanju, prav tako pri diabetesu, poškodbi hrbtenjače, nevrodegenerativni bolezni (parkinsonova, alzheimerjeva), chronovi bolezni itd. Preučuje se tudi njihova uporabnost v laboratoriju vzgojenih enostavnih organov (žile, sapnik, požiralnik, srčna zaklopka …). Poleg tega, da delujejo regenerativno, delujejo tudi imunomodulatorno – uravnavajo imunski odziv, zato so primerne tudi pri zdravljenju avtoimunskih bolezni ali zavrnitvenih reakcij po transplantaciji organov. Izkazale so se učinkovite celo pri zdravljenju posledic koronavirusa oz. pljučne odpovedi povezane z virusom in spremljajočih bolezenskih stanj.

 

Neinvaziven odvzem

Odvzem popkovnične krvi in popkovnice je povsem neboleč in varen tako za mater kot za otroka, saj se opravi po porodu, ko je otrok rojen in popkovnica že prerezana.

 

Ne vsebuje starostnih poškodb

Matične celice iz popkovnice so ob odvzemu stare le 9 mesecev in zato ne vsebujejo starostno pogojenih poškodb.

 

Manjše tveganje virusnih okužb

V popkovnični krvi praviloma ni virusov, ki se pogosto pojavljajo v kostnem mozgu odraslih in zmanjšujejo uspeh presaditve.

 

Bogat vir tkivotvornih matičnih celic

To so matične celice, ki imajo zelo velik potencial v tkivnem inženirstvu in regenerativni medicini, saj lahko iz njih nastanejo različni celični tipi (npr. kost, maščobno tkivo, hrustanec, celice srčne mišice, itd.).

 

Manjše tveganje bolezni presadka

Manjše je tudi tveganje za nastanek bolezni presadka proti gostitelju (angl. graft vs. host disease) po zdravljenju.

 

Izreden potencial pomnoževanja

Novi pristopi za uporabo popkovnične krvi ter možnost pomnoževanja matičnih celic v laboratoriju odpirajo nove perspektive za tovrstni način zdravljenja tudi pri odraslih bolnikih.

Zakaj shraniti?


Želite brošuro z odgovori za starše?

Po emailu vam bomo poslali brošuro z odgovori na pogosta vprašanja.Soglašam, da Biobanka d.o.o., Prevale 9, 1236 Trzin, matična številka 2364956000, zbira in uporablja moje ime, telefonsko številko (če je dana) in elektronski naslov za namen neposrednega trženja svojih storitev preko:

Vaša privolitev za prejemanje tržnih sporočil družbe Biobanka d.o.o., bo pripeta k osebnim podatkom v sistemu za spletni marketing z veljavnostjo do preklica. Na vašo željo lahko podatke kadarkoli popravite, izbrišete in prekličete privolitev za komuniciranje, in sicer, preko povezav na koncu vsakega sporočila. Podrobna pojasnila o obdelavi vaših osebnih podatkov so navedena na naši spletni strani https://www.biobanka.si/zakonodajazakonodaja/varovanje-osebnih-podatkov/. Za vaša vprašanja nam pišite na info@biobanka.si.