Mnenja strokovnjakov

Polona Podnar, dr. med.

DR. MED., SPECIALISTKA GINEKOLOGIJE IN PORODNIŠTVA, V. D. DIREKTORICA BGP KRANJ

“Glede na današnji način življenja v prihodnje pričakujemo še večji porast t.i. bolezni sodobnega časa, kot so debelost, hipertenzija, bolezni srca in ožilja, diabetes, rakasta obolenja, avtoimune bolezni in z vsem tem povezane posledice, kar pomeni, da se bodo otroci, ki se sedaj rojevajo, z veliko verjetnostjo spopadali z omenjenimi težavami. Shranitev celic in tkiva popkovnice je prav gotovo dobra naložba v zdravje novorojenčka – nekakšna zavarovalna polica, za katero pa upamo, da je ne bomo nikoli potrebovali.”


Preberi članek >

Doc. dr. Andrej Kansky, dr.stom.

Predstojnik kliničnega oddelka za Maksilofacialno in oralno kirurgijo Kirurške klinike UKC Ljubljana

“V praksi se danes tkivne kulture uporabljajo pri nadomeščanju kože pri opeklinah, hrustancev pri obrabi sklepov, vzgojiti znamo kostne in mišične celice. Pri številnih zdravstvenih problemih bo v bodočnosti z vzgojo celic in tkiv lahko pomagalo tkivno inženirstvo.”


Preberi članek >

Prof. dr. Tanja Dominko

WORCESTER POLYTECHNICAL INSTITUTE, ZDA

“Shranjevanje popkovnične krvi novorojenčka je edina možnost, da ohranimo ta izjemen vir matičnih celic za primer morebitne terapevtske uporabe v prihodnosti. Matične celice že danes uporabljamo za zdravljenje več kot 50 bolezni in sindromov pri otrocih in odraslih.”


Preberi članek >

Doc. Dr. Nevenka Kregar Velikonja

DOCENTKA IN DEKANICA FAKULTETE ZA ZDRAVSTVENE VEDE NOVO MESTO

“Človeške matične celice so eden največjih upov sodobne medicine, seveda pa je potrebno še veliko razvoja in testiranj, da bodo varno in uporabno zdravilo.”


Preberi članek >

Prof. dr. Primož Rožman, dr. med

ZAVOD ZA TRANSFUZIJSKO MEDICINO LJUBLJANA

“Metanje vseh tipov matičnih celic v isti koš laično javnost la hko zavede in ji zbudi lažne upe, po drugi strani pa je potrebno vse potencialne možnosti jasno razložiti, kar je glavna naloga in dolžnost stroke. Menim, da ima slovensko podjetje Biobanka najsodobnejšo tehnologijo, opremo, znanje ter izobraženo in usposobljeno osebje, ki je tega tudi sposobno.”


Preberi članek >