Pogosta vprašanja

Kaj potrebujem ob porodu?

Ob porodu potrebujete set za odvzem popkovnične krvi in popkovnice, ki vsebuje sterilno gravitacijsko vrečko za odvzem popkovnične krvi, transportni lonček za odvzem popkovnice, dve epruveti za odvzem materine krvi (zaradi testiranja virološkega stanja) ter vso potrebno dokumentacijo. Prosimo vas, da takoj ob prihodu v porodnišnico set izročite svojemu porodničarju ali babici. Porodnišnica bo predhodno z naše strani obveščena o načrtovanem odvzemu popkovnične krvi in popkovnice.

Kako odvzamejo popkovnično kri in popkovnico ter kakšna so tveganja pri odvzemu?

Odvzem popkovnične krvi in popkovnice je preprost, neboleč in varen postopek, ki ne vpliva na potek poroda. Kri se odvzame iz popkovnice, ko je otrok že rojen in mati stabilna. Nato se odreže še približno 15 – 20 cm popkovnice. Če se pri porodu pojavijo kakršne koli komplikacije, do odvzema popkovnične krvi ne pride, dokler materino in otrokovo zdravje ni stabilno. Materi po porodu odvzamejo še kri iz vene, da pozneje v laboratoriju ugotovijo njen virološki status (testira se na HIV, TPHA, hepatitis B in C, ter bakterijske in glivne okužbe). Popkovnična in materina kri ter popkovnica se hrani na sobni temperaturi vse do prevzema seta s strani predstavnika Biobanke.

Kakšna so tveganja za mamico in otroka ob odvzemu popkovnične krvi in popkovnice?

Tveganj ob odvzemu NI. Odvzem je povsem neboleč in varen tako za mater kot za otroka, saj se opravi po porodu, ko je otrok že rojen in popkovnica že prerezana. Po porodu se vedno počaka, da popkovnica preneha utripati in šele takrat jo prerežejo. Ko popkovnica preneha utripati je to znak, da je otrok postal samostojen, neodvisen od matere, kar pomeni, da tudi popkovnice (vezi) in krvi, ki je v njej, ne potrebuje več.