Prof. dr. Tanja Dominko

Prof. dr. Tanja Dominko

WORCESTER POLYTECHNICAL INSTITUTE, ZDA


Dr. Tanja Dominko, svetovno znana slovenska znanstvenica in profesorica na znanem ameriškem politehničnem inštitutu Worcester. V znanstveni prilogi  New York Timesa so že pred več kot desetimi leti omenjali njeno ime s kloniranjem človeka, danes se ukvarja z regenerativno medicino, še posebej s spodbujanjem ponovne rasti organov in izgubljenih okončin.

“Področje celične biologije in aplikacij ni novo in v zadnjih 40 letih je prišlo do opaznega napredka pri zdravljenju mnogih bolezni. Po svetu danes teče na stotine kliničnih študij z uporabo matičnih celic iz kostnega mozga, periferne in popkovnične krvi.

Matične celice iz popkovnice so zelo podobne tistim, ki jih pridobimo iz kostnega mozga in spadajo v skupino ti. multipotentnih celic. Te imajo potencial, da se lahko razvijejo v več različnih tipov »terapevtskih« celic, vključno z ti. hematopoetskimi matičnimi celicami iz katerih nastajajo krvne celice. Zato je težko verjeti, da bi imele matične celice iz popkovnične krvi manjši terapevtski potencial, kot celice iz kostnega mozga. Še celo več, matične celice iz popkovnične krvi imajo dve prednosti, zaradi katerih so za terapije bolj primerne. So namreč najmlajše celice v telesu, zaradi česar so idealni vir celic za dolgotrajen terapevtski efekt, poleg tega pa so genetsko identične z ostalimi celicami, zaradi česar so najboljši tip matičnih celic, ki je narejen po meri otroka. Seveda imamo vsi na voljo matične celice iz kostnega mozga, ki so prav tako primerne za zdravljenje, a jim manjka poglavitna prednost – mladost.”

 

“Shranjevanje popkovnične krvi novorojenčka je edina možnost, da ohranimo ta izjemen vir matičnih celic za primer morebitne terapevtske uporabe v prihodnosti. Matične celice že danes uporabljamo za zdravljenje več kot 50 bolezni in sindromov pri otrocih in odraslih, med njimi so krvne bolezni (npr. levkemije, limfomi, določene anemije, mielomi, prirojene pomanjkljivosti v imunskem sistemu), rak dojk, neuroblastom, karcinom ledvic in druga rakava obolenja, ki se jim bodo v prihodnje sigurno pridružila nove aplikacije.

Shranitev matičnih celic iz popkovnične krvi  je verjetno ena boljših oblik »zdravstvenega zavarovanja« za zdravje vašega otroka in družine v prihodnosti.”

 

Prof. dr. Tanja Dominko, Worcester Polytechnical Institute, ZDA