Prof. dr. Tamara Lah Turnšek

Prof. dr. Tamara Lah Turnšek

Direktorica NIB, vodja Konzorcija za Matične celice


Vsak dan nam prinaša nova spoznanja o naravi matičnih celic, ki se tudi pospešeno prenašajo  v klinično prakso. Sodobna zdravljenja marsikatere, do nedavna še neozdravljive bolezni, se opirajo na celično terapijo, ki uporablja človeku lastne normalne matične celice. Njihova sposobnost obnavljanja obolelih tkiv in organov žal z leti upada, zato je staranje prebivalstva problem saj starejši pogosteje obolevajo, kar postaja tudi vedno večji družbeno – ekonomski problem. Naloga sodobne medicine bo okrepiti obrabni sistem človeku lastnih matičnih celic, ki lahko pozdravijo ne le poškodbe, pač pa tud vrsto degenerativnih bolezni možganov, krvnega obtoka in kmalu tudi največjega ubijalca človeštva – raka.

Najbolj učinkovite so torej matične celice, ki jih imamo ob svojem rojstvu, a ki jih prav ob tem v veliki meri zavržemo. Sodobna tehnologija že omogoča dolgodobno shranjevanje te krvi same ali skupaj s popkovnico, v kateri se nahaja veliko tkivnih, predvsem pa krvnih matičnih celic za kasnejše obdobje, ko nam dodane utegnejo pomagati v premagovanju bolezni – celo smrti. To darilo lahko poklonite tudi svojem otroku!

Resnici na ljubo je potrebno povedati, da je v tem času zdravljenje še dokaj oddaljeno od vsakdanje klinične prakse zaradi visoke cene in zahtevnosti, in da tudi znanost še ni rešila vseh vprašanj. Podjetje Biobanka ima pred ostalimi prednost, da je neposredno povezano z vsemi znanstvenimi institucijami v Sloveniji in nekaterimi slovitimi centri v tujini, kjer potekajo raziskave o naravi in uporabi matičnih celic, ki jih prenaša v slovenske zdravstvene ustanove. Zato je shranjevanje popkovnične krvi prav tu najbolj varno in obetavno.

Glede na svoje izkušnje in spoznanja torej priporočam, da se posvetujete s strokovnjaki Biobanke in odločite za svoj boljši jutri in zdravje vaših potomcev.

 

Prof.dr. Tamara Lah Turnšek
Direktorica NIB, vodja Konzorcija za Matične celice